кой е по-по-най

1. използва се при изразяване на критично или иронично отношение спрямо хора, които се надпреварват самоцелно да докажат кой от тях е по-добър от останалите. В първия случай се посочва нецелесъобразността на такъв тип „конкуренция” като се призовават участващите в нея към сътрудничество, което би било от обща полза за всички.

2. Във втория случай се иронизират самите надпреварващи се, най-често поради факта че всъщност никой от тях не е достатъчно добър или че това, в което се надпреварват, е нещо супер незначително и тривиално.

3. Понякога се употребява и в буквалното значение – „Кой е най-добрият“ (или „Кой е №1“) – включително и от първо лице – например когато някой, най-често на шега, очаква да получи потвърждение за превъзходството си над останалите.

Самият израз произлиза от популярното в близкото минало детско телевизионно шоу „Кой е по-по-най“.

1. Вместо да се стремят да се докажат „кой е по-по-най“, да наблегнат върху работата в екип, а индивидуалните качества да са в служба на отборната игра. Все пак са от един отбор, нали?

2. Егати смешниците! Голям зор да се докажат „кой е по-по-най“, а не се виждат, че са един от друг по-зле…, че са гОла вОда от'сякъде! … А и то една надпревара – майко мила! – по-смислено щеше да е в състезанието по търкаляне на тикви…

3. Е, я кажете сега – кой е по-по-най?! Да ви чуя! … Дааааа, мерси, мерси – аре, нямаше нужда…

лечко-полечко от София
29 Jul 2020 в 19:54:26 ч.
53 8
Добави алтернативно значение
Докладвай нередност