EN BG

колорадски лентички

Подигравателно название на т.нар. „георгиевски лентички” - декоративен елемент на много руски (както и съветски) висши военни ордени за храброст, на първо място Георгиевския кръст.
Наречени „колорадски” заради характерната им окраска в жълто-черно райе, каквато имат и колорадските бръмбари.

Словосъчетанието беше „привнесено” в България от Украйна - където най-вероятно се е появило първоначално, поради факта че още от началото на започналия през миналата година там конфликт тези лентички са символ на сепаратистите от самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и на движението „антимайдан“, противопоставящо се на случващите се в страната промени.
У нас се използва от хората, които са на страната на Украйна в този конфликт, както и от онези, които са анти-руски настроени по принцип. А също и подигравателно по адрес на българските (пишман) русофили, които също обичат да се кичат с въпросните лентички по разни поводи - като например скорошната деветомайска манифестация.

„Българските пишман русофили обожават да се пъчат, гордо закичени с въпросните „колорадски лентички”, и развявайки не само руски, но и съветски знамена - със сърп и чук...”

от Ентомологов-рибен-троп-троп сфера на влияние, 20 May 2015 в 20:28:54 ч.
0
0
Добави алтернативно значение

Докладвай нередност